img {visibility:hidden;}'; } ?>

Wij zijn ontstaan vanuit het zeefdrukken. Een zeefdruk project van een jaar lang elke maand één poster zeefdrukken en versturen zorgde ervoor dat we (Jorn de Vries en Markus Rummens) een grafisch bureau zijn begonnen.

Voor ons was de zeefdruk techniek uitermate geschikt omdat deze zich goed leent om een redelijke oplage te produceren in kleur. Ook vonden wij het erg goed om de beperkingen van het medium te gebruiken om het ontwerp te versterken. Aangezien de posters vrij autonoom waren moesten we zelf duidelijke kaders stellen en de beperkingen van de zeefdruk techniek sloot hierbij naadloos aan.

Het was voor ons goed om doormiddel van zeefdruk het gehele productie proces te doorlopen en daardoor ook de mogelijkheid om in elke fase invloed uit te oefenen. Hierdoor is, misschien niet bewust, voor ons duidelijk geworden op welke moment er voor ons heldere keuzen dienen te worden gemaakt. Papier is hier een goed voorbeeld van. Vooral nu je ziet dat bij bijvoorbeeld ‘online’ drukkers de keuze van het papier zeer beperkt is. En binnen die beperkte keuze zit niet altijd het juiste papier voor het ontwerp. We zijn erg bewust geworden van de invloed van papier op het ontwerp. Het zeefdruk speelt hierin een rol omdat je tijdens het zeefdrukken zelf ziet wat de inkt doet op het papier. Soms zuigt het er te veel in, soms is het papier te glad. Dus wat papier doet met inkt is voor het eindresultaat aan de orde en een belangrijk keuze moment als ontwerper. Het zeefdrukken heeft er dus voor gezorgd dat we het proces hebben kunnen observeren waardoor er een betrokkenheid bij dit proces is ontstaan.

Bij het maken van de poster voor dit project hebben we op een subtiele wijze willen aangeven wat de voordelen zijn van deze techniek. Hij bestaat uit twee lagen, waarbij de tweede laag in wit is gezeefdrukt. In offset druk wordt niet vaak van witte inkt gebruik gemaakt omdat dan de hele pers goed schoon moet worden gemaakt voordat er met een nieuwe kleur verder kan worden gegaan. Het voordeel van zeefdrukken is dat dit na elke laag sowieso moet gebeuren en het dus niet uit maakt welke kleur je gebruikt. Daarbij zorgt de tweede laag ervoor dat waar het wit over de eerste zwarte laag heen wordt gedrukt hier een natuurlijke overlay plaats vind. Dus het wit is ietwat transparant waardoor je de onderliggende laag nog wel kunt zien. Dit hebben we in de opzet van het ontwerp meegenomen om hiermee twee zinnen samen te voegen en vooral het begin woord zichtbaar te laten blijven. De poster is op roman papier gedrukt, een opdikkend papier dat ‘off-white’ is waardoor de witte tekst net iets beter te ontcijferen is. Het gaat dus om keuzes die een subtiel verschil als resultaat hebben. Dat is wat voor ons zeefdrukken interessant maakt.